ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ В СТРАНИЦАТА >> В СТРАНИЦАТА ЩЕ НАМЕРИТЕ... >>

полезни съвети за икономичността и безопасността при използването на природния газ.


За да намалите енергийните загуби в своя дом, спазвайте следните съвети!
Така ще спестите от своята сметка за газ и ще имате по-голям контрол върху нея.

Изолация
Подходящата изолация може да намали необходимата енергия за отопление и охлаждане на дома Ви с 20-30%. Имайте предвид, че Вашата отоплителна и охладителна система са най-големите консуматори на енергия в дома Ви. Намалявайки топлинните загуби с подходяща изолация, Вие намалявате и разходите си за енергия.

Настройките на терморегулатора
Прост, но важен метод за намаляване на консумираната енергия. Когато не сте у дома си за няколко часа, намалете терморегулатора си с около 5 градуса от обикновено поддържаната от Вас температура. Когато ще отсъствате за повече от 2 дена, сложете терморегулатора си на най-ниската температура. Не изключвайте отоплителната си система, тъй като евентуално замръзване в дома Ви може да причини щети.

Поддръжка на газовото оборудване
Оборудването, работещо с максимална ефективност, може да намали консумацията на природен газ с около 10%. Добре настроеното оборудване Ви осигурява по-малки разходи и сигурна експлоатация. Така че позвънете в “Примагаз” АД за годишна проверка на уредите Ви или се свържете с дистрибутора на Вашите уреди.

Защо сметката Ви за газ варира?

•• Външната температура
Промените във външната температура влияят на Вашата сметка за газ повече от всеки друг фактор. Когато външната температура се понижи, количеството на използвания за отопление природен газ, ще се увеличи. През студените зимни месеци, естествено, ще ви трябва повече природен газ за да отоплявате дома си.

•• Температурата на водата
Студеното време също така влияе на температурата на водата, затова е нужен повече газ, за да се подгрява водата за Вашите домакински нужди. Разликата между температурата на водата през юли и януари е голяма и Вашият воден нагревател изразходва повече енергия, за да подържа температурата постоянна.

•• Конструкцията и изолацията на Вашия дом
Качеството на изолацията на дома и начина на живот допринасят за варирането на използваното количество природен газ.към началото на страницата

 

най – убедително звучат цифрите. Затова ето няколко:

с 50% по-евтина е енергията извлечена от природен газ.

96% е коефициента на полезно действие на газовите уреди.

100% е възможността за самостоятелен контрол и отчитане на потребената суровина.

С природният газ в дома си, Вие спестявате 40% от семейните разходи за отопление.

Над 80% от жителите на Европа използват всекидневно природния газ в домакинствата си.

70% от новите жилища в Морската ни столица са на природен газ.

Много банки са оторизирани да дават кредити по “Програмата за енергийна ефективност”, а Вие печелите до 20% от направените разходи за газовата инсталация.


към началото на страницата